Taxback Group Blog

Какво ново в Taxback Group?
Facebook Twitter Linkedin Instagram

#HRInterview: Кристина Илиева, The Taxback Group

И тази есен, както диктува традицията, ще се проведе едно от най-интересните кариерни изложения у нас. „Дни на кариерата“: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг има вече сериозен „стаж“ зад гърба си. В град София то ще се проведе за осми път (на 12 октомври). Изложението обаче разшири с времето обхвата си и присъства и в Пловдив (в Града под тепетата ще се видим за втора поредна година, на 16 октомври), а от тази година ще стъпи за първи път и в красивата морска столица Варна (на 18 октомври). 

Използваме случая, за да си поговорим задочно с HR специалистите на част от компаниите-изложители, които са се записали за участие в изложението. Тук можете да научите какво ни разказа г-жа Кристина Илиева от The Taxback Group, компания, която ще се представи във Варна. От текста ще стане ясно какъв е нейният поглед върху важността на интервюто за работа, какви са предизвикателствата пред HR специалистите, особеностите на работната среда в компанията, кои са качествата, които трябва да развиват младите ИТ специалисти и други любопитни теми.

  1. Може ли интервюто да бъде своеобразна реклама на работодателската марка?

Категорично интервюто, както и всяка предхождаща или последваща кореспонденция с кандидатите, са неделима част от работодателската марка. Брандингът до голяма степен е свързан с това как изглеждаме в очите на потребителите, а интервюто за работа е най-добрата възможност и за нас, като работодател, да направим добро първо впечатление. Освен това – дори кандидатът да не бъде поканен за работа, той винаги остава с определен послевкус от комуникацията с представителите на фирмата, което впоследствие е решаващо за имиджа на работодателя сред обществото.

  1. Какви са 3-те най-големи „предупредителни знака”, които ако видите по време на интервю – значи кандидатът не е подходящ?

Ще започна от това, че за да стигнат колегите ни, занимаващи се до подбор на персонал до интервю, професионалните умения на кандидата вече са оценени на база предварително проведени тестове, т.е. професионалните умения не са предмет на оценка на етап интервю. Интервюто се използва за мерило преди всичко на  мотивацията на кандидата и преценка доколко този човек ще пасне на екипа, ценностите и културата на корпорацията.

В тази връзка едни от първите предупредителни знаци, показващ несериозно отношение, е закъснението за интервю и неподходящото облекло. Честата смяна на работното място, необоснована и грубо изразена критика спрямо предишния работодател, често са индикатор за бъдещи конфликтни ситуации. И не на последно място – има множество, дори малки наглед, предупредителни знаци, които показват нивото на мотивация на кандидата – предварителна подготовка  за интервюто,  динамиката на разговора, ясна идея за приноса и развитието му във фирмата.

  1. Кое е най-голямото предизвикателство в работата на всеки HR специалист?

Като изключим ежденевните предизвикателства, с които всички се срещаме под една или друга форма, за мен от огромно значение е това да не позволиш в годините тази действително много динамична и изстискваща понякога сфера, да не отнеме от ентусиазма и хъса ти за работа.

  1. Как изглежда един работен ден във вашата компания?

Разбира се работният ден на всеки един от нас протича по различен начин, в зависимост, както от позицията, която заема, така и от конкретните ангажименти, които има към момента. За мен самата денят започва с планиране и приоритизиране на задачите,  последвано от множество оперативни дейности, срещи и разговори с партньори и колеги  и малко повече творческа работа в края на работния ден.

  1. С какво се отличава работната среда във вашата компания?

Общовалидни за всички ни със сигурност са динамика и винаги интересните професионални предизвикателства, с които се срещаме в работата си. Не на последно място – страхотното чувство за екипност и приятелски отношение между колегите, което е от огромно значение, затова работният процес да протича с по-малко стрес.

  1. Според Вас кои качества е важно да развиват младите ИТ специалисти, за да бъдат добре подготвени за пазара на труда?

Според мен, младите ИТ специалисти трябва да обърнат внимание на два основни аспекта в своето представяне: първо е непрестанният стремеж за чисто техническо развитие и второ – така наречените „софт скилс“. Защо точно те? Първото е обусловено от постоянната динамика в сферата, в която работят, а второто – меките умения (комуникативни умения, емоционална интелигентност, управление на стреса и т.н.)  са задължително условие за ефективната комуникация на ИТ специалистите със звената, които те обслужват.

  1. С какво е привлекателна България? Какви са особеностите на нашия бизнес климат?

Иска ми се да кажа, че България е перфектното място за развитие на бизнес, но за съжаление смятам, че имаме да извървим дълъг път,  за да станем истински благоприятно място за инвестиции. Ако погледнем монетата от обратната страна, обаче,  страната ни има страхотен потенциал за развитие, което в комбинация с фактори като евтина работна ръка, винаги е привличало вниманието на чуждестранни инвеститори.

  1. Каква е вашата лична философия като HR специалист/мениджър?

В работата си винаги съм била водена от вярването, че връзките, както с партньори, така и със служители, са обречени на провал, ако в тях липсва човешкото отношение и „поставяне в обувките“ на отсрещния.  Това е и причината, независимо от критичността на ситуацията, винаги да запазвам добрия тон.

 

 

This post originally appeared on JobTiger.tv (http://jobtiger.tv/hr-industriya/hrintervyu-kristina-ilieva-the-taxback-group)

 

Go top